DETAY PERİYODİK KONTROL VE MÜH.HİZ.TİC.A.Ş.
Aydınlatma Ölçümü
İş Hijyeni Ölçümü Nedir ?
İş Hijyeni Ölçüm, Test ve Analizi Yapan Laboratuvarlar Hakkında Yönetmelik Madde 4`te şöyle tanımlanır : İş hijyeni ölçüm, test ve analizi: Çalışma ortamında bulunan, çalışanların sağlığını olumsuz yönde etkileyebilecek her türlü fiziksel (gürültü, titreşim, aydınlatma, iyonlaştırıcı olmayan radyasyon, vb.), kimyasal (toz, gaz, buhar vb.) ve biyolojik, (virüs, bakteri, mantar, vb.) etkenlerin nicelik ve nitelik tayininin yapılması.
Aydınlatma Ölçümü Nedir?
İşyerindeki tüm çalışma yerlerinin aydınlatma açısından iş kazaları ve mesleki hastalıklara yol açmaması için ilgili standartlarda belirtilen aydınlatma sınır değerlerine uyup uymadığının belirlenmesi için yapılan ölçümlerdir.
İş Hijyeni Ölçümü Zorunlu Mudur ?
İş Hijyeni Ölçüm, Test ve Analizi Yapan Laboratuvarlar Hakkında Yönetmelik Madde 5`e göre işverenlerin yükümlülükleri şöyledir : (1) İşveren, işyerinde bulunan, kullanılan veya herhangi bir şekilde işlem gören maddelerin ve çalışma ortam koşullarının tehlikelerinden, zararlı etkilerinden çalışanları korumak zorundadır. Güvenli bir çalışma ortamı sağlamak amacıyla çalışma ortamındaki kişisel maruziyetlere veya çalışma ortamına yönelik fiziksel, kimyasal ve biyolojik etkenlere yönelik ölçüm, test, analiz ve değerlendirmeleri, ön yeterlik veya yeterlik belgesini haiz laboratuvarlara yaptırmakla yükümlüdür.
İşyeri Bina ve Eklentilerinde Alınacak Sağlık ve Güvenlik Önlemlerine İlişkin Yönetmelik Madde 5 gereğince : (1) İşveren, çalışanların sağlık ve güvenliğini korumak için; e) İşyeri bina ve eklentilerinde yeterli aydınlatma, havalandırma ve termal konfor şartlarını sağlar.
Aynı yönetmelik Ek-1 ilgili maddeleri aşağıdadır :
Acil çıkış yolları ve kapıları
10 – İşyerlerindeki bütün acil çıkış yolları ve kapılarının;
f) Aydınlatılması gereken acil çıkış yolları ve kapılarında, elektrik kesilmesi halinde yeterli aydınlatmayı sağlayacak ayrı bir enerji kaynağına bağlı acil aydınlatma sistemi bulundurulur.
Aydınlatma
22 – İşyerlerinin gün ışığıyla yeter derecede aydınlatılmış olması esastır. İşin konusu veya işyerinin inşa tarzı nedeniyle gün ışığından yeterince yararlanılamayan hallerde yahut gece çalışmalarında, suni ışıkla uygun ve yeterli aydınlatma sağlanır. İşyerlerinin aydınlatmasında TS EN 12464-1: 2013; TS EN 12464-1.2011: 2012; standartları esas alınır.
23 – Çalışma mahalleri ve geçiş yollarındaki aydınlatma sistemleri, çalışanlar için kaza riski oluşturmayacak türde olur ve uygun şekilde yerleştirilir.
24 – Aydınlatma sisteminin devre dışı kalmasının çalışanlar için risk oluşturabileceği yerlerde yeterli aydınlatmayı sağlayacak ayrı bir enerji kaynağına bağlı acil aydınlatma sistemi bulunur.
Soyunma yeri ve elbise dolabı
50 – İş elbisesi giyme zorunluluğu olan çalışanlar için, yeterli büyüklükte, uygun aydınlatma, havalandırma, termal konfor ve hijyen şartlarını haiz, kadın ve erkek çalışanlar için ayrı ayrı soyunma yerleri sağlanır. Çalışanların soyunma yerleri dışındaki yerlerde giysilerini değiştirmelerine izin verilmez. Soyunma yerlerinin kolayca ulaşılabilir ve yeterli kapasitede olması ve buralarda yeterli sayıda oturma yeri bulunması sağlanır.
Duşlar ve lavabolar
52 – Yapılan işin veya sağlıkla ilgili nedenlerin gerektirmesi halinde veya çalışanların yıkanmalarının temizlenmelerinin gerektiği her durumda, kadın ve erkek çalışanlar için ayrı ayrı sıcak ve soğuk akarsuyu bulunan uygun yıkanma yerleri ve duşlar tesis edilir. Duşlar, çalışanların rahatça yıkanabilecekleri genişlikte, dışarıdan içerisi görünmeyecek, uygun havalandırma, aydınlatma, termal konfor ve hijyen şartları sağlanacak şekilde yapılır.
Tuvalet ve lavabolar
55 – Çalışma yerlerine, dinlenme odalarına, soyunma yerlerine, duş ve yıkanma yerlerine yakın yerlerde, kadın ve erkek çalışanlar için ayrı ayrı olmak üzere, uygun havalandırma, aydınlatma, termal konfor ve hijyen şartları sağlanacak nitelikte yeterli sayıda tuvalet, lavabolar tesis edilir. Tuvalet ve lavabolarda gerekli temizlik malzemeleri bulundurulur.
Barınma yerleri
66 – Barınma, dinlenme ve sosyal amaçlı kullanılan tesisler, yanıcı olmayan ve kolay tutuşmayan malzemeden inşa edilir. Barınma amacıyla çadır ve branda kullanılmaz. Barınma yerlerinin ısıtılmasında, duman, gaz ve yangın tehlikesine karşı gerekli tedbirler alınır, mangal, maltız, açık ateş vb. kullanılmaz. Bu yerlerde uygun ve yeterli hijyenik şartlar, aydınlatma, havalandırma ve termal konfor şartları sağlanır. Barınma yerlerinde yeterli sayıda tuvalet, lavabo, duş yerleri bulunur. Bu yerlerde temizlik malzemeleri ile üst baş temizliği için gerekli araç-gereç ve makineler sağlanır.
Ne Kadar Sürede Bir İş Hijyeni Ölçümünü Tekrarlamalıyım ?
DETAY PERİYODİK KONTROL olarak işyeri ortam ölçümlerinizi yılda bir tekrarlamanızı tavsiye ediyoruz.
İş Hijyeni Ölçüm, Test ve Analizi Yapan Laboratuvarlar Hakkında Yönetmelik Madde 5`e göre şöyledir : (2) İşveren, iş hijyeni ölçüm, test ve analizlerini risk değerlendirmesine bağlı olarak yaptırır. İşyeri ortamının veya işin gereği olarak kişisel maruziyetlerde farklılık oluştuğunda, işyeri hekimi veya iş güvenliği uzmanının gerekli görmesi halinde iş hijyeni ölçüm, test ve analizleri tekrarlanır.
Nokta Seçiminde Problem Yaşıyorum. Kaç Noktada Ölçüm Yaptırmam Gerekir ?
Teklif formunu tarafımıza gönderdiğiniz taktirde danışmanlarımız sizleri konu hakkında bilgilendirmek için arayacaktır.
Neden Ölçüm Yaptırmam Gerekir ?
Çalışanlarınızın sağlık ve güvenliği için işyeri ortam koşullarını periyodik olarak takip etmelisiniz.
Hangi Metoda Göre Ölçüm Yapıyorsunuz ?
Akreditasyon ve yeterlik belgemizden metotlarımızı kontrol edebilirsiniz.
Ölçüm Cihazlarınızın Düzenli Kalibrasyonu Yapılıyor Mu ?
Evet. Ölçümlerin doğruluğu açısından cihazlarımız güncel olarak kalibrasyonları yaptırılmaktadır.
Ölçüm Raporları Çok Karışık Geliyor. Destek Veriyor Musunuz ?
Evet. İletişim kanallarımızdan bize ulaşarak raporunuz hakkında anlaşılmayan noktaları sorabilir ve sorularınıza yanıt bulabilirsiniz.
Bu Konuda Nasıl Teklif Alabilirim ?
Keşif formunu doldurup tarafımıza iletmeniz halinde en kısa zamanda sizlere dönüş yapılacaktır.
Keşif Formu için KEŞİF FORMU yazısını tıklayınız…
KEŞİF FORMU
PROFESYONEL HİZMET ANLAYIŞI
Teklif Verme Aşamaları
İLETİŞİM
Müşteri temsilcimizi arayıp detayları ve istenilen teklifleri iletirsiniz
TEKLİF HAZIRLAMA
İstenilen ölçümler için firmanıza özel teklif hazırlanır
ONAY
Teklifimizin onaylanması halinde, konuşlan tarihlerde ölçümler yapılmaktadır
TÜRKAK Akrediteli Raporlar
Raporlarımız ÇSGB Bakanlık ve Türkak Akreditelidir